teorija-muzike
Blog

Šta je teorija muzike a šta jazz teorija? Glavobolja koja muči generacije muzičara.

Da li je teorija muzike strašna i da je to nešto što se doživotno uči i nikada ne nauči? Ako ste mislili da je to nešto strašno, evo odmah ću vam reći da niste u pravu. Teorija muzike je jedna veoma jednostavna disciplina. Ukoliko na vreme razumete ovu disciplinu vaš dalji muzički život će biti mnogo lakši.

Nažalost generacije muzičara prolaze kroz muzičke škole i zamrze ovaj predmet, jer su tokom školovanja imali pogrešan pristup od strane profesora. Ali takođe i mnogi profesionalni muzičari ne shvataju šta je teorija muzike i njegovu svrhu na pravi način. Ali, nisu oni krivi jer su učeni od strane profesora po određenom planu i programu koji je neko “stručno lice” planiralo.

Kada situacija postane napeta, onda tu dolaze i časovi teorije muzike. Nažalost i oni nekada mogu biti uzalud ukoliko i taj neko ne ume da prenese znanje na pravi način. Muzika je jedna veoma relativna stvar u kojoj neko napreduje brže, a neko sporije. Sve to zavisi od toga koliko se njom bavite na pravi način. Možete provesti sate i dane vežbajući i radeći neke stvari, ali samo ukoliko redovno vežbate na pravi način to može dovesti do uspeha.

Šta je ustvari teorija muzike?

Teorija muzike je veoma jednostavna disciplina koja ne zahteva previše filozofiranja. Ona se može savladati u veoma kratkom vremenskom periodu. Potrebno je samo pristupiti na pravi način. U teoriju muzike spadaju definicije vezane za razumevanje termina i muzičkih elemenata. Počevši od intervala, lestvica, akorada, muzičkih oznaka, vrsta lestvica, dinamike, tempa i trajanja notnih vrednosti. 

Marko Tajčević teorija muzike.

Kada sam počeo da studiram u Beogradu, odmah sam dao oglas za časove teorije muzike i muzičkih oblika. Zašto ne zarađivati novac od nečega što već dobro znaš. Jednog popodneva dobio sam poziv od devojke koja je pre 9 godina završila muzičku akademiju u drugom gradu, ali joj je ostao ispit iz Muzičkih Oblika. Kada sam došao kod nje da joj držim čas, shvatio sam da ona ne zna osnove teorije muzike. U takvim situacijama uvek predložim knjigu Marko Tajčević – teorija muzike. Jako mi je bilo neprijatno jer je trebalo da ja koji sam tek počeo da studiram učim teoriju muzike nekog ko je završio fakultet pre 9 godina. Ali ok. Marko Tajčević – teorija muzike mi je olakšala posao duplo. Nakon nekoliko časova došli smo i do analize muzičkog oblika pesme.

Da li je teorija muzike isto što i muzička harmonija?

Delimično da, ali ipak ne. Razlika između ova dva predmeta je mala. Ali su ova dva predmeta u neraskidivoj vezi, kao i sve stvari koje muziku čine. Iako mnogi ova dva termina često poistovećuju Muzička Harmonija je disciplina u okviru koje se primenjuju određena pravila iz muzičke teorije. Ukoliko se na vreme teorija muzike ne savlada na pravi način, u budućnosti to može predstavljati veliki problem prilikom učenja kada je muzička harmonija u pitanju, aranžiranje muzike kao i izražavanja sopstvene muzičke kreativnosti kroz pisana dela. 

Šta je jazz teorija i u kakvoj je vezi sa teorijom muzike?

Nakon što sam završio “Odsek za džez i popularnu muziku na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu” nekoliko puta sam bio upitan od strane kolega koji imaju klasično muzičko obrazovanje: Kakva je razlika između teorije muzike i džez teorije? Šta je ustvari jazz teorija?

Jazz teorija, nije ništa drugo nego teorija muzike zasnovana na nešto drugačijim pravilima i principima. Muzika kao muzika je veoma jasna i jednostavna stvar. Milioni knjiga, priručnika, udžbenika, napravljeni su da bi ljudi zaradili novac… U manjoj meri da bi nekome olakšali posao i objedinili više stvari na jednom mestu. Nažalost, puno puta sam bio svedok da su mnoge knjige iz jazz teorije, knjige iz teorije muzike kao i iz mnogih drugih edukativnih oblasti toliko konfuzno napisane da zbune čitaoca.

Muzika je ista, samo je terminologija drugačija. Na primer, ono što se u klasici zove veliki durski septakord u džez muzici se naziva MAJ7. Ono što se u klasici naziva povišen šesti stupanj u džez muzici se naziva minus 13. Jazz teorija nije ništa drugo nego ista ta muzika nazvana drugačijim nazivom. Tonova u jednoj lestvici imamo 12. Da li ćemo mi da nazivamo, ovim ili onim imenom sklopove akorada, skale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.