casovi trube
Blog

Časovi trube za početnike i odgovori na sva pitanja

Da, znam, čuli ste da je truba jako težak instrument i da časovi trube nisu za male dečake jer je potrebno uložiti veliki fizički napor. Truba je težak instrument, slažem se. Teška je svega 500 – 700 grama. U tome se ogleda cela njena težina. Sve ostalo je samo veština.

Nažalost, stereotipno mišljenje koje masovno vlada jeste da je trubu veoma naporno svirati i da je potreban veliki kapacitet pluća kao i da je potrebna velika fizička spremnost. To je apsolutna glupost. A u daljem tekstu ću vam obrazložiti i zašto. 

Nakon dvanaestogodišnje neprekidne prakse i iskustva u radu sa učenicima, početnicima i profesionalcima, želim da vam olakšam put od prvog susreta sa instrumentom do vašeg prvog nastupa. 

Da li imam dovoljno ili premnogo godina da počnem da sviram trubu?

Moj najmlađi učenik imao je samo 6 godina. Najstarija učenica imala je 52 godine kada je počela da svira trubu.

Oboje imaju pluća različite starosne dobi, drugačiju konfiguraciju usana, drugačije zube. Oboje su iz različitih zemalja, različitog govornog područja. Učenik ima samo 6 godina i gospođa od 52 godine. Oni imaju čak i različitu kilažu kao i fizičku konstituciju. Razlikuju se u svemu. Osim u jednoj stvari. Imaju želju da lako sviraju trubu bez napora, naprezanja i uživaju u tome.

Program koji su svirali na trubi posle dva meseca bio je isti. Nije bitno koliko imate godina već koliko želite da se bavite muzikom.

Sada kada smo razotkrili koliko je truba težak instrument i koja je starosna granica za ljude kojima su potrebni časovi trube, želim da otkrijem još nekoliko zanimljivih činjenica.

Ali, ako ste nestrpljivi i već želite da zakažete čas, obratite mi se slobodno putem društvenih mreža ili putem mail adrese: contact@nikolamirosavic.rs

Modeli trube za početnike – koju trubu odabrati?

Uvek, ali baš uvek savetujem svim budućim polaznicima da se ne zaleću mnogo i da ne kupuju skupe instrumente za početak. Danas su mnogo više nego pre dostupni različiti modeli trube na internetu. Mnogo je bolje da pogledate trube u opsegu od 200 do 500 evra nego da se zaletite da kupite skupu trubu. To kasnije može izazvati problem sa prodajom instrumenta. Mnogi modeli trube izgledaju različito .Danas se svašta na intrernetu naziva i prodaje pod imenom truba. Zato na fotografiji ispod možete pogeldati kog oblika je truba i kako bi trebalo da izgleda vaš prvi instrument. 

Usnik za trubu za početnike

Pre nego što se dogode časovi trube sa učenikom uvek postavim pitanje: Da li možda već imaš usnik za trubu i koji? Da li imaš instrument? Ukoliko već imaš dobro je. Ukoliko još niste kupili, još bolje. To kažem iz razloga jer neko može da se prevari da kupi preveliki usnik, ili da kupi premali i onda da mu ne odgovara. Kada se kupuje usnik za trubu to je kao kada kupujete patike. Svakome odgovara različita veličina i model. Ali za početak savetujem usnik Yamaha 7c ili Bach 3c. Nikako ne kupujte neke preskupe usnike. To vam kaćem iz dva razloga. Prvi je jer ćete ga teško prodati na domaćem tržištu. Drugi je taj što se može desiti da vam ne odgovara veličina.

Na ovom linku možete pogledati još jednu veoma zanimljivu stvar, a to je komparacija usnika. Slikovito je objašnjeno koji su usnici različitih proizvođača napravljeni po istom kalupu. 

Kada ću moći da sviram lepo trubu i pesme na njoj?

Ovo je pitanje koje u 99% slučajeva dobijem od polaznika i na koje imam veoma jasan odgovor: To zavisi od tebe. Učenica koju sam nedavno pomenuo posle samo 2 meseca počela je da svira pesme: The God father (tema iz istoimenog filma), Eurovision song, dobro poznata pesma za svečano otvaranje Evrovizije. Ali pre nego što dođemo do pesmica, pesama i većih kompozicija potrebno je da naučimo osnovne stvari. Potrebno je da se savlada tehnika sviranja trube.

Tehnika sviranja trube  (lagodan i jednostavan put do prve pesme).

Kada je tehnika sviranja trube u pitanju, postoji svega nekoliko stvari koje je potrebno da funkcionišu istovremeno. Časovi trube za početnike za nekoga ko nije upoznat sa ovim stvarima o kojima govorim zvuče strašno i preteško, zato je potrebno da svega nekoliko elemenata savladate kako biste što pre lako i jednostavno, lepo svirali trubu.

Na samom početku učimo: držanje instrumenta, pravilno disanje, zujanje na usniku i zujanje bez usnika, kako nastaje projekcija tona. Sada, kada imamo alat i kada imamo materijal, potrebno je samo da ga oblikujemo i dobijemo dragi kamen.

Koliko traje jedan čas trube?

Vreme trajanja časa trube je individualno. Određuje se u zavisnosti od uzrasta. Na osnovu dugogodišnjeg rada sa učenicima trajanje časa za mlađe polaznike je 45 minuta. Starijim učenicima je nešto veća pažnja i čas traje sat vremena.

Šta dobijate nakon časa?

Nakon časa dobijate na mejl kratak rezime časa i domaći zadatak. Osim toga, ukoliko postoji potreba za dodatnim pojašnjenjem dobijate i kratku video lekciju putem Viber-a. Ovakav vid edukacije će vam pomoći da brže i lakše napredujete.

Gde se održavaju časovi trube?

Časovi trube se održavaju online. Obzirom na to da imam učenike širom sveta vreme držanja časa zavisi od lokacije.

Da li su termini časa fiksni?

Termini časa se održavaju u skladu sa vašim slobodnim vremenom. Za svaki čas trube se možemo individualno dogovoriti u sklavu sa svakodnevnim životnim obavezama.

Vežbanje trube u zgradi 

Poznato je da većina nas živi u stanovima i da imamo komšiluk. Ali takođe je poznata i ta činjenica da je truba instrument koji ima malo glasniji zvuk pa je vežbanje trube u zgradi ponekad nezgodno. Nakon 23 godine sviranja trube u raznim uslovima, problema sa komunalnom policijom, prijavama komšija, stanovima i zgradama imam rešenje za vas. Vežbanje trube kao i časovi trube dozvoljeni su u zgradi: posle 10 sati ujutru do vremena kućnog reda, kao i nakon kućnog reda do 21 čas.

Vežbanje trube možete utišati pomoću prigušivača koji se stavlja u nju. Kao i otvaranjem ormara sa garderobom u koji možete usmeriti trubu što će u nekoj meri utišati zvuk. Takođe jedno od rešenja jeste sporazumni dogovor sa komšijama, a to uvek predlažem. Pokucajte im na vrata i recite kakva je situacija, čime se bavite i da je to jednostavno deo vašeg posla. Ovo su samo nekoliko načina da vežbanje trube u zgradi ne predstavlja problem.

Sada vas samo jedan korak deli od vaše nove životne avanture i izazova koji je pred vama i koji će vaš život ispuniti muzikom. Budite slobodni, kontaktirajte putem  društvenih mreža ili putem mail adrese contact@nikolamirosavic.rs i zakažite svoj prvi čas.

4 Comments

 • Rade Zdravković

  Postovani
  Zeleo bi da naucim da sviram trubu. Dobio sam instrument na poklon za rodjendan, jos samo da naucim da sviram 😂. Da li dajete on line casove, kako ih organizujete i po kojoj ceni
  Hvala unapred
  Rade Zdravković
  Kruševac

 • nikolamirosavic

  Poštovani,
  hvala vam što ste se javili. Pre svega bih da vam čestitam na tako dobroj odluci da počnete sa sviranjem trube i bavljenjem muzikom. Da, držim časove online za sve nivoe sviranja trube i uzraste. Budite slobodni kontaktirajte me putem Facebook ili Instagram društvenih mreža kako bismo detaljnije porazgovarali i organizovali časove po vašoj meri.

 • Braca Nadezdic

  Dobro vece Nikola,
  Imam silnu zelju da naucim da sviram trubu.
  Nemam instrument, imam pisak 7c.
  Pozdrav
  Braca

 • nikolamirosavic

  Poštovani Braco, hvala vam što ste se javili. Usnik je sasvim dovoljan za početak. Budite slobodni kontaktirajte me putem Facebook ili Instagram društvenih mreža kako bismo detaljnije porazgovarali i organizovali časove po vašoj meri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.