kako-rasporediti-vreme
Blog

Evo kako rasporediti vreme za vežbanje u vrelim letnjim danima

Dok napolju temperature prelaze 30° i pakleno je toplo, pitanje koje muči mnoge muzičare jeste: Kako rasporediti vreme za vežbanje u vrelim letnjim danima? Idealni uslovi za vežbanje su stanovanje u prostoru s klimom. Takođe ukoliko imate studio za probe i mogućnost da vežbate u vreme kad god vama odgovara, uključujući i volju komšija da vas slušaju dok vežbate.

Ukoliko nemate idealne uslove, studio za probe u daljem tekstu ću podeliti sa vama način na koji možemo organizovati vreme i efikasno prevazići ovaj učestali problem.

Mnogo puta sam i sâm naišao na problem oko vežbanja u ovakvim danima. Ali, ukoliko se potrudite da dovedete sebe u red i da se disciplinujete, vrlo brzo ćete primetiti prve rezultate.

Ustajanje ranije

Prva stvar koju možete uraditi za rešavanje problema jeste da ustanete ujutru nešto ranije nego
obično i počnete da vežbate. Naravno, pre toga obavite jutarnje rutine – popijte kafu, doručkujte i onda započnite lagano zagrevanje i usviravanje dok je mozak još uvek svež i odmoran. (Ako ste jedan od onih tipova ljudi koji vole da spavaju duže ovaj savet vam definitivno neće ići u prilog).

Ukoliko ste istrajni i uporni u svom poslu, uradićete sve kako biste napredovali, jer je pravilno i redovno vežbanje instrumenta, jedini put do uspeha.

 

Kako priviknuti komšiluk na vežbanje?

Osim problema – kako rasporediti vreme, često se javlja problem – kako će komšiluk reagovati na vaše vežbanje. Nekada sam imao zaista divan komšiluk, i svi su se vrlo brzo navikli na moje jutarnje vežbanje. Naravno, s vremena na vreme je bilo prigovora, ali uz lep dogovor se svi problemi reše. Pošto sam bio primoran da poštujem kućni red, nisam imao novac da iznajmljujem studio za probe, nisam smeo pre 10h ujutru da vežbam. Jednog jutra sam krenuo u prodavnicu i sreo komšiju koji me je pitao: „Pa 15 do 10 je! Kuda si ti krenuo? Što ne sviraš?“ Rešenje je da budete redovni i precizni, jer kada se naviknu da svaki dan slušaju kako vežbate, vremenom će oguglati i neće više ni primećivati buku. Jednostavno, neophodno je da se pomire sa tim da je to vaša profesija i da mora tako da bude.

 

Preslušavanje snimaka

Drugi deo vežbanja možete i u najtoplijem delu dana obavljati preslušavajući snimke. Takođe, ukoliko živite van grada, nađite dobar kutak u hladovini kao što sam lično, često radio. Preslušavanje raznih verzija izvođenja različitih izvođača, može doprineti vašem poboljšanju i muzičkom napretku.

 hank_mobley

Test

Tokom protekle godine, sproveo sam test i slušao samo jedan džez album 6 meseci. U pitanju je bio Hank Mobley – Soul station. Kako je vreme prolazilo snimao sam svoje vežbanje i došao do momenata da su se određene fraze i melodije podsvesno memorisale u glavi. Nakon nekog vremena sasvim slučajno, izvodeći pesmu sa albuma, melodija se sama izvela. Kada bi me neko pitao, jednostavno ne bih znao da objasnim taj momenat, ali fraza je samo izašla iz instrumenta.

Večernje vežbanje

Treći deo vežbanja možete ostaviti za posle 20h kada prođe vrućina i kada može lakše da se diše. Idealno je priuštiti sebi 2h vežbanja od 20 – 22h dok ne počne kućni red. Na ovaj način ste efikasno rasporedili vežbanje u tri dela, izbegli najveću vrućinu i učinili rad produktivnim.

Voleo bih da čujem vaše komentare, kako se vi borite sa vežbanjem. Kakvo je vaše iskustvo dok su velike vrućine i šta preporučujete kao rešenje. Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, prijavite se na newsletter u kome redovno delim korisne savete i zanimljivosti iz sveta jazz muzike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.