pravilno-vezbanje-instrumenta-je-jedini-put-do-uspeha.jpg
Blog

Pravilno vezbanje instrumenta je jedini put do uspeha

Da li znate zašto su neke osobe uspešnije u muzičkom svetu od drugih? Šta pravi tu razliku? Ne, nije talenat u pitanju, a ni sreća nema mnogo veze s tim! Danas, kada živimo brzo, veoma je teško disciplinovati sebe, jer postoji mnogo sporednih stvari koje odvlače pažnju. Ono što jednu osobu izdvaja iz mase jeste pravilno vežbanje, uporan rad i efikasno raspoređeno vreme za vezbanje instrumenta.  U nastavku želim podeliti sa vama jedan od načina kako vežbati svaki dan.

Najteže stvari, kada je reč o radu na sebi jesu kako uvesti sebe u red, kako se disciplinovati, posvetiti  instrumentu i kako vežbati svaki dan. Kada kažem ,,kako vezbati svaki dan” mislim baš tako. Svaki dan! Bez izuzetka i bez izgovora!

Kako pravilno rasporediti vreme za vežbanje? 

Poslednjih par godina sam dosta eksperimentisao i tražio idealno rešenje, kompromise, upadao u probleme zbog pauza u vežbanju, jer duvački instrumenti nažalost, ne praštaju. Kada preskočite dva dana vežbanja u ozbiljnom ste problemu.

  • Prvo rešenje koje sam primenio, bilo je pokušam da sebe nateram da radim redovno, svaki dan. Moram priznati da mi je uspelo tako što sam, dok sam studirao, dolazio svako jutro ujutru u 8 sa na
    fakultet. Kada sam završio studije, morao sam da počnem da radim posao koji nije u struci, kako bih opstao, i opet sam se našao u problemu.
  • Drugo rešenje je bilo da napravim raspored vežbanja koji sam pravio na nedeljnom nivou, u zavisnosti od smena. Pošto na poslu stalno menjam smene, raspored vežbanja je bilo teško ispoštovati.
  • Treće rešenje i odluka koju sam doneo je bila da dam otkaz na poslu i da se posvetim muzici sa trenutnom ušteđevinom. Međutim, u međuvremenu sam naišao na dosta efikasnije rešenje.

Tabela za vežbanje

Tabela sadrži datume i dane u mesecu, zajedno sa poljima u koje beležite šta konkretno vežbate. U daljem tekstu ću vam opisati koje su sve prednosti ovakvog načina rada i kako pravilno organizovati vežbanje.

pravilno-vežbanje-nikola-mirosavic.jpg

Prva prednost je što ćete prestati da lažete sebe o tome kada ste vežbali, a kada ne, bio to instrument, joga, fitnes ili bilo koja druga vrsta treninga.

Druga prednost je što ćete uvek imati jasnu sliku koliko ste šta vežbali i kada. Vremenom ćete upisivati stvari i discipline koje vežbate, pa nećete uvek vežbati isto.

Treća i najvažnija prednost je što ćete, kada stignete do kraja meseca, već videti napredak, ako ste svaki dan unosili koliko ste vežbali. Takođe, ako ne budete redovno vežbali i ne budete unosili rad u tabelu, sve će vam biti mnogo jasnije.

Ostale probleme na koje sam nailazio, a tiču se organizacije vežbanja, možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.