big bend
Blog

Big bendovi u Americi u periodu između 1920 i 1940 godine

Big bendovi u Americi u periodu između 1920 i 1940 godine nastali su kao rezultat razvoja muzičkih žanrova poput jazz-a i swing-a, koji su se pojavili u Sjedinjenim Državama u ranim 1920-im godinama. Ovaj stil muzike je bio izuzetno popularan. u to vreme je bio zaslužan za razvoj mnogih poznatih muzičkih žanrova.

Big bendovi su bili prvi, nešto brojniji muzički sastavi tog doba. Prvobitno su to bili instrumentalni. Nešto kasnije i vokalno instrumentalni sastavi. Prvobitne big bendove činili su instrumenti: trube, tromboni, saksofoni, klavir, bas, bubnjevi i gitara.

Big bendovi su se pojavili u Americi u ranim 1920-im godinama. Kasnije su postali popularni širom sveta. Neki od najpoznatijih big bendova tog vremena bili su Duke Ellington, Benny Goodman, Count Basie i Glenn Miller. Ovi muzičari su tada imali veliku publiku. Često su se pojavljivali u klubovima i na radio programima širom zemlje.

Big bendovi su takođe imali veliki uticaj na razvoj popularne muzike u to vreme. Njihova muzika je bila inspiracija mnogim poznatim muzičkim žanrovima. Kasnije tokom evolucije džez muzike nastajali su i različiti pravci, koji su kasnije postali izuzetno popularni.

Kada su nastali Big bendovi?

Big bendovi u Americi u periodu između 1920 i 1940 godine predstavljali su vrstu popularne muzike koja se svirala u klubovima i na radio programima širom Sjedinjenih Država. Ovaj stil muzike je bio izuzetno popularan u tom periodu. Takođe, zaslužan je za razvoj mnogih poznatih muzičkih žanrova.

Preteča Big bendova bili su Dixie bendovi i Dixie sastavi koji su koncipirani na kolektivnoj improvizaciji. Nakon toga kroz evoluciju su nastali i big Bendovi kao i velika danas mnogima od nas poznata jazz imena.

Najpoznatiji big bend jazz muzicari u periodu izmedju 1920 i 1940 godine u Americi

Najpoznatiji big bend jazz muzičari u periodu između 1920 i 1940 godine u Americi su bili Duke Ellington, Benny Goodman, Count Basie i Glenn Miller.

Duke Ellington je bio jedan od najpoznatijih big bend jazz muzičara tog vremena. Smatra se jednim od najvećih jazz muzičara svih vremena. Njegov big bend je svirao jazz, swing i blues muziku i bio je izuzetno popularan širom zemlje.

Benny Goodman je takođe bio jedan od najpoznatijih big bend jazz muzičara tog vremena i njegov big bend je svirao swing muziku koja je bila izuzetno popularna u to vreme.

Count Basie je bio poznat po svom big bendu. Stvorio je neke od najpoznatijih džez numera danas. Bio je jazz klavirista, aranžer i kompozitor. Rođen je u Red Bank-u u New Jersey-u. Neke od poznatih numera su: In the mood, One o clock Jump, April in Paris.

Glenn Miller je bio poznat po svom big bendu koji je svirao swing muziku i bio je izuzetno popularan u to vreme. Njegova muzika se i danas smatra jednom od najpoznatijih vrsta swing muzike.

Ko je još od muzičara tog perioda stvarao muziku za big bend?

Takođe 1936 godine nastao je i Woody Herman Big band koji čija je muzika za razliku od prethodnih navedenih bendova po svom muzičkom izrazu bila dusta energičnija. Njegov big bend je u tom periodu proslavio neke od kompozicija kao što su: “Woodchoper balls” i “Four brothers”.

Woody Herman je takođe bio poznat po tome što je u tom periodu promovisao mlađe muzičare i pomagao im da se afirmišu u “muzičkoj industriji”.

Sa evolucijom džez muzike i žanrova i big bendovi su nakon 1940 godine dobijali nove oblike i evoluirali. Nakon velikih sastava opet su se dešavale modifikacije bendova sa big benda na manje ansamble.

Nastavili su da se kreiraju paralelno i mali i veliki ansambli, pa su se na manje ansamble primenjivane tehnike pisanja jazz aranžmana za big bendove.

Koje su najpoznatije kompozicije big bendova u americi u periodu između 1920 i 1940 godine i koji su bili njihovi kompozitori?

Neke od najpoznatijih kompozicija big bendova u Americi u periodu između 1920 i 1940 godine bile su:

“Take the A Train” od Duke Ellingtona – ova kompozicija je postala izuzetno popularna u to vreme i smatra se jednom od najpoznatijih big bend kompozicija svih vremena.

“Sing, Sing, Sing” od Benny Goodmana – ova kompozicija je postala izuzetno popularna u to vreme i smatra se jednom od najpoznatijih swing kompozicija svih vremena.

“One O’Clock Jump” od Counta Basiea – ova kompozicija je postala izuzetno popularna u to vreme i smatra se jednom od najpoznatijih jazz kompozicija svih vremena.

“In the Mood” od Glenn Millera – ova kompozicija je postala izuzetno popularna u to vreme i smatra se jednom od najpoznatijih swing kompozicija svih vremena.

Ovi muzičari su bili kompozitori svojih poznatih kompozicija i smatraju se važnim figurama u razvoju big bend muzike u Americi u periodu između 1920 i 1940 godine.

Gde se snimala muzika američkih big bendova u periodu između 1920 i 1940 godine?

Muzika američkih big bendova u periodu između 1920 i 1940 godine snimala se u različitim muzičkim studijima širom Sjedinjenih Država. Mnogi od najpoznatijih big bendova tog vremena snimali su svoju muziku. To se dešavalo u velikim muzičkim studijima u gradovima poput Njujorka, Čikaga i Los Anđelesa.

Njujork je bio jedan od glavnih centara za snimanje muzike tog vremena i imao je mnoge poznate muzičke studije u kojima su se snimali big bendovi. Među najpoznatijim muzičkim studijima u Njujorku su bili Victor Talking Machine Company, Brunswick Records i Columbia Records.

Čikago je takođe bio važan centar za snimanje muzike tog vremena i imao je mnoge poznate muzičke studije u kojima su se snimali big bendovi. Među najpoznatijim muzičkim studijima u Čikagu su bili Paramount Records i Vocalion Records.

Los Anđeles je takođe bio važan centar za snimanje muzike tog vremena. Imao je mnoge poznate muzičke studije. U njima su se snimali veliki big bendovi. Među najpoznatijim muzičkim studijima u Los Anđelesu su bili Capitol Records i Warner Bros. Records.

Ovi muzički studiji su bili važni za razvoj muzike. U Americi u periodu između 1920 i 1940 godine i mnogi poznati big bendovi su snimali svoju muziku u njima.

Moderni big bendovi

Iako su big bendovi nastali u Americi između 1920 i 1940 godine, njihov uticaj i dalje se oseća u modernoj muzici. Danas mnogi muzičari i bendovi koriste elemente big bend muzike. Takođe, često se inspirišu velikim muzičkim imenima iz tog perioda. Moderni big bendovi su kontinuirano evoluirali kroz vreme. To ih čini jednim od najznačajnijih i trajnijih stilova u istoriji popularne muzike.

Moderni big bendovi danas izvode širok spektar muzike, uključujući jazz, fusion, funk, Latin i world muziku. Neki od poznatih bendova su Snarky Puppy, Kamasi Washington, The Bad Plus, Moon Hooch i Ghost-Note. Lideri ovih bendova su Michael League, Kamasi Washington, Ethan Iverson, James Cicero i Robert “Sput” Searight. Oni nastupaju širom sveta, uključujući klubove, koncerte i festivale.