jazz-koncerti
Blog

Jazz koncerti koji se ne bismo smeli zaboraviti.

U istoriji domaće džez muzike održali su se veliki jazz koncerti na prostorima Jugoslavije. Još uvek se vode polemike da li je bilo kvalitetnijih džez koncerata u doba Jugoslavije ili sada u Srbiji. O toj temi ne bih da polemišem jer uglavnom odplovi u smeru politike. U ovom blog postu želim da na jednom mestu podsetim na koncerte nekoliko velikana koji su posetili Beograd i podelim sa vama. Posebno želim da podelim istorijske i šaljive zanimljivosti vezane za te događaje.

Dizzy Gillespie

1956. Godine Dizzy Gillespie po prvi put nastupio u Beogradu i održao koncert u sali Kolarčeve zadužbine. Nakon toga, njegov sledeći koncert bio je u zgradi Doma Sindikata u Beogradu 1971, a zatim 1990. Godine. Prema rečima gospodina Vojislava Bubiše simića to je bio prvi pravi jazz koncert u Beogradu, tj. Prvi pravi koncert svetskog Big benda sa velikim muzičarima. Između ostalog na tom koncertu koji je predvodio Dizzy Gillespie nastupala su velika imena u Big bendu kao što su: Phil Woods saksofonista, Quincy Jones svetska aranžerska zvezda koji je u to vreme svirao trubu u trubačkoj sekciji Dizzy Gillespie – a. 

Sutradan je održan jamsession u Čika Ljubinoj ulici na prvom spratu u jednom klubu. Američkim muzičarima je bilo malo smešno kako su izgledali tada naši instrumenti ali im je bilo i simpatično pa su nastupali sa našim muzičarima.  Sutradan sledeći koncert imali su u zgradi garde pored bivše zgrade Američke ambasade. Suorganizator tog koncerta Duško Vidan i Bubiša Simić su mu poklonili čuturu sa raijom i opanke. Na tom koncertu je Dizzy Gillespie svirao koncert u Srpskim opancima. Njegovi jazz koncerti i zanimljivosti ostale su deo kulturne istorije Jugoslavije koja se rado prepričava.

Louis Armstrong

View this post on Instagram

Uz dobru improvizaciju, život je pesma.

A post shared by jazznikola_newsletter (@jazznikola_newsletter) on

1959. Godine Louis Armstrong je prvi put nastupio u Beogradu. Prvi nastup, Louis Armstrong je održao Domu Sindikata, a zatim 1965 godine u sali Beogradskog Sajma o čemu svedoče i određena video dokumenta. Šezdesetih godina su već počele da se stvaraju jake konekcije između Srpskih i Američkih muzičara. Nakon toga je došlo i do sve većeg gostovanja Američkih džez muzičara na prostorima Jugoslavije. Zanimljivo je da je dobar deo publike tadašnje Jugoslavije iste nastupe gledao u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. 

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald – 1961 Godina

Ella Fitzgerald je prvi put posetila Beograd 1961. godine .Prema rečima svedoka ovo je bio koncert godine u tadašnjoj Jugoslaviji. Ella Fitzgerald je nastupila sa Oscar Peterson tiom u sali tadašnjeg Doma Sindikata. Snažne ovacije i aplauzi Beogradske publike ovaj koncert su produžili na sat i po. Kako pisani izvori tvrde, nakon koncerta kada je voditelj izašao na binu čekao je nekoliko minuta kako bi se publika umirila da bi mogao da saopšti kraj koncerta. Ovo je ujedno bio i istorijiski momenat u Jugoslaviji jer je Beogradska publika po prvi put imala priliku da sluša uživo ženski džez vokal. 

Miles Davis

Miles Davis u poznati svetski džez trubač svoj prvi koncert je održao 1973. godine u Beogradu, a zatim ponovo 1986. godine. Pri jednoj od poseta Miles Davis je slomio zub i morao da poseti zubara. Od tada kruže fotografije i polemiše se na internetu da li je to bio njegov dolazak 1973. ili 1986. Godine. Po načinu oblačenja i frizuri velika većina govori da je to bio nastup 1986 jer je nosio kožne pantalone i zalizanu frizuru. Druga verzija priče je da je to bio nastup 1973 u okviru Njuport Jazz Festivala koji je tada okupljao džez elitu u Beogradu i da je Miles Davis zub slomio na kost u pasulju koji je jeo u hotelu Metropol gde je bio smešten. 

Kurt Elling

Kurt Elling je više puta dolazio na naše prostore i može se reći da je domaća džez scena veoma upoznata sa njegovom muzikom. Ali, poslednje njegovo putešestvije koje je imao 2018. Godine verujem da je ostavilo na njega snažan utisak. Naime, radi su Kurt Elling – u bili zakazani jazz koncerti na Beogradskom, Pančevačkom i Sarajevskom džez Fesitvalu.

Nakon odsvirana dva koncerta u Srbiji trebalo je da ode na let za Sarajevo, ali je taj let bio otkazan. Iz tog razloga Kurt Elling kao i čitav njegov bend bili su primorani da se sutradan nakon koncerta upute iz Beograda za Sarajevo preko Romanije. Ko je putovao ovim putem, zna o čemu govorim. Iako su mnogi mislili i u tim danima špekulisali sa podsmevanjem to putešestvije, muzičari su bili oduševljeni lepotama naših predela. 

U ovom tekstu sam želeo da pomenem nekoliko koncerata koje smatram veoma bitnim i koji se ne bi smeli zaboraviti. Ovaj tekst će biti dopunjen sa još jazz zanimljivosti. Ukoliko imate koncert koji smatrate da bi trebalo da se nađe na ovom važnom mestu, budite slobodni i pišite mi kako bismo zajedno očuvali džez riznicu.