jazz-muzika-u-beogradu-se-održala-zahvaljujući-studentima
Blog

Jazz muzika u Beogradu se održala zahvaljujući studentima

Prema dokumentima koje je sakupio i objavio, Mihajlo Miša Blam, džez muzičar, kompozitor i publicista, jazz muzika u Beogradu je počela da se izvodi 1927. godine. Te godine je osnovan prvi jazz orkestar u Beogradu. Orkestar se nazivao „Studentski Miki džez“. Koji su osnovali studenti.

Sastav orkestra nažalost nije ličio na današnji džez orkestar, kakav mi poznajemo. Ubrajao je instrumente kao što su: violina, bendžo, bubnjevi, truba, saksofon i harmonika. Orkestar je bio sastavljen od pet izvođača i svi su bili amateri.

Tridesetih godina dvadesetog veka u svojim zapisima Miša Blam pominje orkestar ,,SADŽO” (studentski akademski džez orkestar). U to vreme jazz muzika u Srbiji, se mogla slušati uživo u Banjama širom zemlje. Hoteli u Nišu, Novom Sadu i Subotici su bili mesta u kojima je ovaj orkestar nastupao. Zvučni dokumenti iz tog perioda nažalost ne postoje. Fotografije muzičara gde na bubnjevima piše “jazz”, svedoče da je taj džez sastav nastupao 20 i 30 godina.

Sta se onda desilo sa džezom u Beogradu?

Nakon toga Beogradska jazz scena pretrpela je burne periode, ratove i okupacije. Beogradski jazz festival osnovan je 1984. godine zahvaljujući kom su kroz Beograd prošla značajna jazz imena: Majls Dejvis, Klark Teri, Maynard Ferguson, Hank Mobli, Criss Poter i mnogi drugi.

Na proleće 2012. godine zahvaljujući profesoru Stepku Gut-u, studentima prve generacije i profesorima oformljen je odsek za Džez i popularnu muziku u Beogradu.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam bio student prve generacije na ovom fakultetu. U klasi profesora Stjepka Gut-a, bio sam deo istorijskog momenta u svetu džeza u Beogradu.

Nekoliko godina kasnije desila se divna stvar. Beograd je postao preplavljen mladim studentima koji izvode jazz muziku. Počeli su da se javljaju bendovi koji izvode različite stilove džeza. Veliki broj džem sešna u Beogradu, snimanje albuma na kojima zajedno učestvuju profesori i studenti fakulteta.

Pojavili su se novi jazz klubovi u Beogradu. neki vec postojeći, promenili svoj repertoar i postali mesta u kojima studenti sviraju dobar jazz. Prema rečima kolega muzičara iz regiona i bivše Jugoslavije, Beograd je postao najbogatiji grad u odnosu na zemlje regiona što se tiče džez scene. Redovna dešavanja i džez događaje u Beogradu, možete pratiti ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.