kako-skinuti-pesmu-nikola-mirosavic-naslovna.png
Blog

Kako skinuti pesmu u 3 koraka

Jedan od ključnih problema sa kojim se svaki muzičar tokom svoje karijere suočava je kako „skinuti“ pesmu u što kraćem vremenskom roku. Kada kažem „skinuti“ pesmu, mislim na slušanje muzike, učenje pesme bez nota, akorada i ostalih tehničkih pomagala, koristeći samo sluh i instrument. Bilo da ste profesionalni muzičar ili amater, ovaj stepenik je nemoguće preskočiti. Bilo koji muzički žanr da je u pitanju – rok, pop, soul, funk, džez – važi isto pravilo. Međutim, u doba interneta i slobode informacija stvari su postale dosta jednostavnije i pristupačnije.

Odakle početi?

  1. Najčešća pogrešna stvar koju većina muzičara čini je trošenje vremena na sajtovima sa notama pesama i akorda na internetu. Najpre, siguran sam da većina uzme instrument u ruke i (recimo da svirate gitaru), ukuca naziv pesme na internetu – akordi za gitaru. Ili, ukoliko tražite solo koji je neki muzičar odsvirao, ukucate naziv pesme – transkripcija. U redu. To može biti privremeno rešenje, ali ne i rešenje na duge staze za skidanje pesme.

Veoma nezgodna situacija u kojoj vrlo brzo možete da se nađete je da se pojavi pevač ili pevačica kojoj baš i ne odgovara tonalitet iz kog ste vi naučili i – eto problem. Ali ne brinite, ovo je situacija za koju takođe postoji rešenje ako ste dovoljno mudri. Ukoliko ste iskoristili ovaj korak kao rešenje, savetujem vam da, pre nego što odete na probu, sednete i provežbate pesmu iz više tonaliteta.

Kako iskoristiti društvene mreže?

kako-skinuti-pesmu-u-3-koraka.jpg

2. Drugi korak je oslanjanje na društvene mreže kao pomoć za skidanje pesme – YouTube, Facebook i Instagram. U poslednje vreme, sve je više video klipova gde edukatori i drugi muzičari objašnjavaju kako svirati određenu pesmu.
Ukoliko izvodite pop, rok, modernu ili bilo koju drugu vrstu komercijalne muzike, možete primeniti ovo rešenje. Takođe, savetujem primenu pravila da pesmu provežbate iz nekoliko tonaliteta.

Kako skinuti pesmu na sluh?

3. Treći način, verovatno „najteži” ali najproduktivniji  za skidanje pesme jeste osloniti se na svoj sluh i „skinuti“ pesmu bez alternativnih pomagala.

kako-skinuti-pesmu-u-tri-koraka-nikola-mirosavic.jpg

Činjenica je da smo svi različiti. Neko ima bolji sluh, neko lošiji. Međutim, nekada je i ljudima koji imaju apsolutni sluh potrebno vreme da čuju određene stvari, na primer, ako dugo nisu pokušali da nauče novu pesmu. Kako bismo uspešno primenili ovaj korak potrebno je uložiti vreme u slušanje muzike, strpljenje i vežbanje. Nemojte očekivati da ćete sesti za klavir i iz drugog puta odsvirati nepoznatu pesmu. Ne! Odmah da vam kažem, to se neće desiti.

Prvo, odslušajte pesmu nekoliko puta, ali ne tako da pustite pesmu da traje, a za to vreme gledate sadržaj po društvenim mrežama, već je potrebno da se potpuno posvetite pesmi. Slušajte šta se dešava u njoj, kakav je ritam, melodija, te kakav je tempo. Ukoliko vam vaš sluh dozvoljava, pokušajte da čujete šta svira bas, jer on uvek opisuje harmonije i njihove promene.

Zatim, sedite za harmonski instrument i isprobajte sve što vam pada na pamet. Ako niste sigurni u svoj sluh, vežbajte što više, jer se pesma ne može odmah naučiti. Bilo koji melodijski instrument da svirate – violinu, trubu, saksofon, trombon, morate znati da svirate harmonski instrument – klavir,
gitaru, vibrafon… Ovo vam govorim iz razloga, da bi ste shvatili kako funkcionišu harmoinje.

Dobar deo hitova kao i popularnih pop-rok pesama sastavljeni su od svega par akorada. Zato probajte odmah i počnite od najlakših pesama. Potrošite vreme na slušanje muzike. Kada jednom naučite pesmu na ovaj način mnogo će vam duže ostati u memoriji nego pesma koju ste naučili iz nota. Uložite vreme i dobićete mnogo više zadovoljstva. Organizujte svoje vreme za vežbanje i počnite još danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.