nikola-mirosavic-ibrahim-malouf.jpg
Blog

Ovo su 3 načina kako da zasvirate sa mnogim evropskim jazz muzičarima

Drage kolege, verujem da ste se do sada bar jednom zapitali kako da zasvirate sa mnogim evropskim džez muzičarima. Iz ličnog iskustva otkriću vam tajnu, kako da zasvirate sa mnogim muzilarima kao i kako pametno iskoristiti društvene mreže za to.

Takođe, postoji nekoliko načina na koje besplatni projekti mogu da vam
pomognu u sticanju novih poznanstava i saradnji. Nekada pratioci na Instagramu, statusi i interakcije koje se dešavaju na društvenim mrežama mogu da vam pomognu da lakše ostvarite nove kontakte.

Sarajevski džez festival

Krajem leta 2014. godine, sasvim slučajno, lutajući po internetu, naišao sam na konkurs za besplatan projekat za mlade muzičare (music meeting) koji se održava u okviru „Sarajevskog džez festivala“.
Organizatore ovog projekta i ideje bih zaista želeo da pohvalim, jer su zemljama iz regiona dali primer kako podstaći i afirmisati mlade muzičare.

bill-frisell-nikola-mirosavic.jpg

Prvi put kada sam konkurisao za taj projekat, upoznao sam velika jazz imena i prisustvovao radionicama sa Bill Frisel-om, John Mclaughlin-om, Avishai Cohen-om, Jason Moran – om i Vladimirom Kostadinovićem. Poslednje večeri festivala sam delio binu sa legendarnim Ibrahim Maaloufom. Mesec dana nakon festivala, nastupao sam sa kolegama u Makedoniji koje sam upoznao na festivalu. Za šest dana trajanja festivala, stekao sam veliki broj dragih prijatelja muzičara sa kojima se često viđam kada posete Beograd i radujem se što mogu da ih upoznam sa Beogradskom džez scenom.

nikola-mirosavic-ibrahim-malouf.jpg

Letnja džez akademija Novi Sad

Jedan od projekata je i Letnja džez akademija, koju organizuje Kulturni Centar Novi Sad. U pitanju je  saradnja sa profesorima sa konzervatorijuma iz grada Dortmunda. Reč je o projektu koji je nastao kao saradnja između ova dva grada, a koji takođe daje mladim muzičarima mogućnost da upoznaju kolege iz drugih Evropskih gradova i ostvare saradnju prijateljstvo i saradnju sa njima.

letnja-jazz-akademija-novi-sad-nikola-mirosavic

U Avgustu 2015. godine učestvovao sam u ovom projektu koji je trajao 7 dana. Stekao sam nova poznanstva. Nakon toga sam imao nastupe i saradnje sa kolegama koje sam upoznao u okviru Letnje džez akademije.

Projekat je osmišljen tako da svih sedam dana polaznici imaju predavanja sa profesorima iz Nemačke i iz Srbije, sa kojima zajedno vežbaju i provode slobdno vreme. Poslednjeg dana Letnje džez akademije održava se zajednički koncert u okviru kog zajedno nastupaju polaznici i profesori. Nešto više o ovogodišnjoj letnjoj jazz akademiji možete pročitati ovde.

Jam of the week

Treći način na koji možete steći veliki broj poznanstava i saradnju sa muzičarima širom sveta jesu društvene mreže. Njih možete vrlo pametno iskoristiti. Ukoliko koristite Facebook, mesto na kome se nalazi puno džez muzičara jeste grupa „Jam of the week“. Reč je o grupi zatvorenog tipa, u kojoj administrator svake nedelje postavlja nedeljne zadatke džez muzičarima.

jam-of-the-week-nikola-mirosavic

U pitanju je izvođenje džez standarda koji administrator odredi. Nakon toga, u trajanju od nedelju dana, muzičari imaju priliku da okače svoj video izvođenja određene numere. Nakon nekoliko objavljenih snimaka, dobio sam zahteve za prijateljstvo od kolega iz Amerike, Indije i Holandije. To su ljudi koji prate moj rad i čija izvođenja i ja redovno pratim, što u narednom periodu može rezultirati zajedničkom saradnjom. U grupu se možete učlaniti jednim klikom – ovde.

Ukoliko ste naučili nešto novo, podelite ovaj tekst sa svojim prijateljima. U komentaru napišite svoja iskustva, načine i strategije povezivanja sa drugim ljudima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.