licence-za-muzicare
Blog

Licence za muzičare za samo nekoliko minuta

Ukoliko u poslednje vreme pratite moje objave na društvenim mrežama, poznato vam je da sam nedavno imao problem zbog licence za muzičare. Kako se u narednom periodu i vi ne biste našli u ovoj situaciji, predlažem da pročitate pažljivo ovaj tekst. Licence za muzičare vade se za svega 15 minuta, a ukoliko ih nemate mozete platiti i kaznu do 300 000 dinara. 

Po zakonu koji je donet u Septembru mesecu 2018. Godine svi muzičari koji javno nastupaju kao i bendovi u zakonskoj su obavezi da imaju licencu za javni nastup. Ovu vest, nažalost još uvek određeni broj muzičara ne zna. Iz tog razloga sam odlučio da napišem ovaj blog i detaljno vas uputim u proces vađenja i posledice u suprotnom.

Kako smo izbegli kaznu?

Nedavno sam imao džez nastup sa svojim Jazz pulse triom. Aktivno nastupamo poslednje dve godine kako u Beogradskim džez klubovima tako i na festivalima. Krajem Juna 2019. Godine desio mi se veoma neprijatan događaj gde je inspekcija posetila lokal u kom smo nastupali i zahtevala licence. U periodu nakon 23h jedan gospodin sasvim obično obučen posetio je lokal i rekao vlasniku lokala da uzme licence od nas kako bi on evidentirao.

Na žalost samo kolega koji je svirao bass je imao licencu. Ja sam “imao kod kuće, ali nisam poneo”, tako da smo se dogovorili sa inspektorom da mu dostavim fotografisanu putam Vibera početkom nedelje jer je nastup bio u petak uveče. Putem društvenih mreža sam se raspitao kako se i gde vadi licenca i otišao u ponedeljak ujutru da izvadim.

Gde i kako izvaditi licencu?

Što se tiče samog uverenja o dozvoli za javni nastup proces vadjenja traje svega 15 minuta. U Beogradu postoji nekoliko udruženja muzičara. Neki od njih su: Estrada, Urmus, Udruženje pop&rok muzičara. Od dokumentacije vam je potrebno:

  • Lična karta 
  • Biografija 
  • Cv
  • Spisak javnih nastupa, dela i snimljenog materijala
  • Dokument o stečenom muzičkom obrazovanju. 
  • Dve fotografije 3×2 cm. 

Kada sam u Junu 2019. Godine podnosio zahtev za članstvo u jednom od udruženja bilo je oko 4000 dinara. Cena varira u odnosu na udruženja i uslove ugovora. Ukoliko se odlučite da podnesete zahtev svakako se možete informisati putem brojeva telefona ili sajta udruženja. To je članarina na godišnjem nivou. Na licu mesta, potrebno je da se popune još dva dokumenta. Na njima se nalaze opste informacije o vama.

Šta nakon podnošenja dokumentacije?

Nakon podnošenja dokumentacije najčešće dobijate karticu sa fotografijom da ste član. Takođe dobijate i dokument koji je licenca za muzičare. Predlažem da ovaj dokument stavite u kofer ili futrolu instrumenta kada pođete na javni nastup. Novčanik ili torbu i uvek imate sa sobom kako ne biste dozivljavali neprijatne situacije, već ukoliko vam neko zatraži, pokažete dokument i nastavite sa radom.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, pozivam vas da podelite na društvenim mrežama. Iz razloga, kako se neko od kolega ne bi našao u sličnom problemu koji sam ja imao. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.