kako_nauciti_jazz_standard
Blog

Kako naučiti jazz standard i zapamtiti zauvek?

Gotovo da ne postoji džez muzičar koji nije došao u dilemu kako naučiti jazz standard ili neku džez pesmu koja će zauvek ostati u sećanju. Ako ste se bar jednom sreli sa ovim problemom, onda će vam ovaj tekst biti koristan pri rešavanju istog.

Prvi korak je da, pre nego što počnete da skidate pesmu, pronađete što više verzija te pesme. Čitav proces može da počne od preslušavanja na online platformama. YouTube, Soundcloud, Deezer i mnoge druge onlajn platforme sadrže mnogo različitih verzija. Mnoge od njih su snimane od strane raznih muzičara u kućnim uslovima. Takođe, možete pronaći i
veliki broj verzija iz studija.

Kako olakšati čitav proces?

Preslušavanje različitih verzija može doprineti tome da dobijete nove ideje. Velike su šanse da dobijete ideje za nove aranžmane,  kao i ideje kako da izvedete pesmu na jedinstven način i prenesete publici sopstveni doživljaj. Nakon toga, možete iskoristiti neke od koraka iz jednog od
mojih prethodnih postova na blogu o tome kako skinuti pesmu u 3 koraka i tako značajno uštedite vreme.

Na samom početku, pre nego što bilo sta odsvirate, bitno je upoznati se sa pesmom sa svih aspekata. Nemojte odmah koristiti real book (knjigu sa jazz standardima) sve počinje od slušanja. Nakon toga dolazi jazz improvizacija i unošenje stila u pesmu.

Sledeći korak bi bio vežbanje u nekoliko različitih tempa i memorisanje akorada i harmonija. Slušanje nekoliko različitih verzija pesama, različitih jazz improvizacija na temu može doprineti tome da pronađete tonalitet i tempo koji je vama prijatan, kao i da odredite tempo pesme u kom se najbolje osećate dok je svirate.

nikola_mirosavic_vezbanje

Nažalost, opšte je poznato da veoma mali broj instrumentalista koji sviraju duvačke i gudačke instrumente, svira i harmonski instrument. Međutim, harmonski instrument je zaista neophodno savladati kako bi savladali harmonski sluh i akordske progresije.

Kada budete sigurni da ste naučili pesmu u jednom tonalitetu i ritmu, pokušajte da je izvedete u nesto drugačijem ritmu. Na primer, ukoliko je pesma u swing ritmu pokusajte da napravite funk ili latino verziju te pesme. Sledeći korak je da pesmu odsvirate u još jednom tonalitetu, što predstavlja napredniji proces. Jazz improvizacija je prava sloboda u muzici, ali nemojte praviti početničku grešku i koristiti real book odmah na početku ukoliko za tim nemate potrebe.

Koliko je potrebno vremena za čitav ovaj proces?

Čitav ovaj proces zahteva da uložite vreme i koncentraciju. Važno je da znate da neće biti lako! Kada sve korake prođete temeljno i primenite na svom instrumentu, očekujte da, kada bi vas neko u pola noći probudio i poželeo da odsvirate ovu pesmu, vi biste znali!


Ali to nije sve!

Nešto što je neverovatno i što je teško opisati rečima je to da, ukoliko se desi da određenu pesmu ne svirate duže vremena, biće vam potrebno svega par minuta da se podsetite. Tada možete koristiti real book (knjigu sa jazz standardima). Pesma je ostala podsvesno urezana u vašoj memoriji i mozak po sistemu prepoznavanja sam daje informacije.


Ovo su samo neki od načina kako možete da naučite i da memorišete pesmu. Ukoliko primenjujete neki drugi način i imate drugačije iskustvo u ovom procesu, pišite u komentaru. Biće mi drago da čujem i vaše mišljenje.

Ako ste nešto novo naučili podelite ovaj tekst na društvenim mrežama kako bismo pomogli nekome ko ima sličan problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.