Blog

Epohalna promena u svetu muzike i koncerti u drugom obliku.

Ako vas kao i mnoge ljubitelje muzike i kolege muzičare muči pitanje: Kako će izgledati koncerti u budućnosti i da li nas čeka velika epohalna promena u svetu muzike nakon globalne pandemije, podeliću sa vama nekoliko činjenica o tome u ovom blog postu. Takođe, želim sa vama da podelim zlatno pravilo “keca u rukavu” kog bi u ovakvim situacijama trebalo povući.

Pre svega nekoliko nedelja živeli smo bezbrižno dok se nismo našli u ozbiljnoj situaciji koja nas je zadesila. Kako vreme prolazi sve se više navikavamo na situaciju i nalazimo originalna rešenja i polako nam se vraća osećaj sigurnosti. Jedna od najteže pogođenih kategorija jesu kolege muzičari širom sveta. Otkazane su sve svirke i koncerti. Nažalost, kolege koje nemaju stalni izvor prihoda i žive od koncerata i turneja u ovoj situaciji su postali veoma ugrožena vrsta društva.

Kec iz rukava

Kada je sve u redu i kada je sve po planu, mnoge kolege nažalost ne razmišljaju da može da se desi ovako nešto. Samo onaj koji je puno puta padao i počinjao ispočetka zna da je dobro imati keca u rukavu. Ja sam jedan od tih koji uvek ima spreman plan B. Zato pišem ovaj blog post. Želim sa vama da podelim par saveta iz svog iskustva. Ako mislite da je to novac, ne nije. To je mašina za pravljenje novca. Mašina koja se redovno “podmazuje”.

A sada je prilika da unovčimo svoj muzički talenat putem društvenih mreža. O tome sam detaljno svaki segment opisao u priručniku koji sam u Septembru mesecu prošle godine izdao. Nisam ni sumnjao  da će se ovo desiti. Za svaki slučaj sam imao “keca u rukavu”. Taj sistem mi sada donosi novac dok ja sedim kod kuće i radim na sebi. Jednostavan je sistem i to može svako, samo je potrebo pročitati instrukcije.

Epohalna promena i koncerti u novom obliku

Poslednjih nekoliko dana sam razgovarao sa puno kolega o tome kakva nas budućnost očekuje. Razgovarali smo o tome: Šta će se desiti sa muzičkom scenom? Evidentno je to da odmah nakon okončanja i pobede nad ovim virusom koncerti neće biti održavani i da neće odmah biti svirki u klubovima. Ali, jedna od ideja koju sam razmenio sa kolegama jeste da će se nakon svega ovoga dosta toga preseliti na online platforme. Možda će u narednom periodu događaji i “eventi na platformama” promeniti svoj oblik, pa će koncerti gledati online, a karte za koncerte kupovati putem master card kartice ili online uplatom. Doživljaj nije isti kao da ste na koncertu, daleko od toga, ali ćete na taj način imati priliku da uživate u koncertima omiljenih muzičara, oni će imati motivaciju da rade jer ste vi idalje tu.

Još jedna stvar koja se već odavno dešava sada sve više jeste ta da online edukacija. Zaista puno vremena provodimo na online platformama i zaista puno vremena izgubimo na istima listajući objave, umesto da to vreme na istim tim društvenim mrežama iskoristimo u drugačijem pravcu. Dovoljno je predstaviti sebe i svoj rad i započeti predavanja preko skajpa. 

Činjenica je da će se puno toga promeniti i da se puno toga već promenilo. Sada je prilika da se uhvatimo korak sa vremenom i krenemo tamo gde nas put navodi, jer ako ispadnemo iz koloseka teško je vratiti se. Možda će za godinu dana edukacija iz ovih oblasti biti mnogo skuplja. Možda će Skajp, Zoom i određene platforme naplaćivati korišćenje jer će se osetiti glavnim sredstvima bez koje ljudi ne mogu. Hvala vam na izdvojenom vremenu za ovaj tekst. Želeo bih da čujem vaše mišljenje. Ukoliko vam je bio koristan podelite sa svojim prijateljima. Možda, nekoga baš ovaj tekst podstakne i motiviše da se pokrene.