Muzika-za-decu-da-li-to-može-biti-jazz-muzika.jpg
Blog

Muzika za decu: Da li to može biti jazz muzika?

Pre izvesnog vremena sam čuo od prijatelja jednu zanimljivu priču koja me je iznenadila i naterala na razmišljanje. S obzirom na to da je on otac malog deteta a ujedno i pedagog, slučajno smo se dotakli teme – kakva je danas muzika iz crtanih filmova. Da li je muzika za decu kvalitetna kao ranije? Nekada je džez muzika bila neizostavni element kada su crtani filmovi u pitanju. Crtaći poput MikiMausa, Kamenka i Kremenka, Knjige o Džungli, sadržali su mnoge poznate džez standarde i džez numere tog vremena.

Da li je jazz muzika za decu?

Danas u moru kiča i šunda kojim nas obasipaju sa različitih medija, roditelji su glavni i odgovorni za to kako će se dete razvijati po pitanju kulture u svom ranom detinjstvu i odrastanju.

Nakon razgovora sa njim odlučio sam malo dublje da istražim ovu temu i došao do veoma zanimljivih
odgovora.

Jazz album za decu

Džez kontrabasista, inače profesor na Kraljevskoj akademiji u Londonu, Michael Janich, saznavši da mu je žena trudna, odlučio je da potraži muziku, koju će puštati novorođenoj bebi. Kao profesionalni jazz muzičar, posetio je nekoliko prodavnica u kojima se prodaje muzika za decu. Preslušao je veliki broj CD – ova i jako se razočarao u produkciju i kvalitet zvuka muzike. Došao je na ideju da snimi svoj džez album za decu. Čitav proces komponovanja, aranžiranja i snimanja muzike morao je brzo da se
odvija. Naučno je dokazano da deca koja slušaju muziku još dok su u stomaku reaguju na tu muziku kada se rode.

walt-disney-nikola-mirosavic

Zašto baš džez?

Tokom studiranja džez muzike i nakon studija, često sam nailazio na pitanja poput: Kako si u Srbiji zavoleo džez muziku? Kako si počeo da sviraš džez? Gde si čuo tu muziku!? Šta te je privuklo kod jazz muzike!?

Ljubav prema džez muzici kod mene se pojavila još od malih nogu zahvaljujući jednom crtanom filmu koji sam tada gledao. U pitanju je crtani film „Knjiga o džungli.“ Nešto kasnije, dobio sam CD od svog oca koji se takođe bavi muzikom. Na tom CD-u se nalazila muzika iz filma „Knjiga o džungli“ koji sam neprestano slušao, a nisam znao da je to džez muzika. Tada je bilo veoma teško pronaći CD-ove i prodavnice sa takvom muzikom za decu.

Danas je, na svu sreću, sve mnogo lakše. Postoje čak i muzička obdaništa, kao i škola mjuzikla za decu, gde deca od malih nogu mogu slušati kvalitetnu muziku i učiti šta su prave vrednosti. Zato iskoristite prednosti koje vam pruža tehnologija i okružite svoje dete kvalitetnom muzikom od prvog dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.