oporavak-nakon-prehlade
Blog

Oporavak nakon prehlade i povratak u formu nakon nevežbanja

Svima se nama bar jednom, ako ne i više puta desilo da nam je potreban ozbiljan oporavak nakon prehlade i gripa ili nekog neizbežnog putovanja, jer smo upali u krizu sa sviranjem i vežbanjem. To je normalna stvar kroz koju ne prolazite samo vi, već i mnogi profesionalni muzičari. Kod profesionalnih muzičara taj simptom može biti izraženiji jer često putuju. Kada prevoz, ishrana i smeštaj nisu idealni, oni i postaju pravi izvori prehlada i virusa. U nastavku teksta podeliću sa vama nekoliko primera iz
ličnog iskustva – kako prevazići ove probleme i spremno izaći na binu.

Koliko dana je potrebno za oporavak nakon prehlade?

Proces oporavljanja od pauze u vežbanju i vraćanja u formu u idealnom slučaju može biti 5-7 dana pametnog vežbanja, u zavisnosti od vrste muzike i instrumenta koji svirate. Taj period nekada može biti kraći, a nekada je za povratak u formu potrebno više vremena. Dodatna otežavajuća okolnost koja se javlja kod muzičara koji sviraju duvačke instrumente jeste ta što tokom prehlade ne bi smeli da sviraju zbog pluća i disajnih puteva.

Šta nikako ne biste smeli da radite?

Kada ozdravimo, prvi kontakt sa instrumentom je glavobolja za mnoge muzičare. Osećaj nakon pauze može da bude veoma frustrirajući, jer se sećamo u kakvom smo stanju bili pre prehlade, a kako nam sada zvuči instrument. Ne dozvolite da vam ta situacija poljulja samopouzdanje. Oporavak nakon prehlade nekada može biti dug proces. Nikako ne bi trebalo vežbati na silu, jer može doći do povreda. Najčešće povrede koje se dešavaju nakon ovakvih pauza su upale tetiva na ruci. Kod duvačkih instrumenata, to može biti bolno cepanje usana, ispucalost i neprijatno peckanje na usnama.

Još jedna stvar koji nikako ne biste smeli raditi to je sviranje duvačkih instrumenata kada vam je zapušen nos ili ako vas još uvek muči kašalj. Prvi i najbitniji razlog zašto zapušen nos i kašalj mogu biti pogubni jeste što može izazvati probleme sa plućima i srcem jer šlajm u organizmu još uvek postoji. Drugi razlog je taj što zapušen nos stvara još veću glavobolju a kašalj izaziva bol u plućima. Tako da ukoliko svirate neki duvački instrument napravite pauzu dok ne prezdravite.

Šta je potrebno uraditi?

Nešto što je neophodno, a to često nedostaje svima nama je strpljenje. Potrebno je dobro organizovati vežbanje jer pravilno vežbanje je jedini put do uspeha. Nakon pauze, više vremena bi trebalo posvetiti tehnici, jer su lagane tehničke vežbe i etide prava stvar za uspešan oporavak.

Za samo nekoliko dana laganog i upornog vežbanja, snaga i tehnika će se porvatiti i sve će biti kao pre. Voleo bih, takođe, da čujem i vaša mišljenja i komentare. Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan podelite ga na društvenim mrežama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.