dzez-aranzman
Blog

Kako započeti svoj prvi džez aranžman.

Verujem da ste se, kao muzičar, bar jednom do sada zapitali kako započeti svoj prvi džez aranžman. Na prvu pomisao deluje zaista komplikovano. Gotovo da je nezamislivo uraditi ovako nešto za nekoga ko nikada nije pisao aranžmane. Međutim, veoma je jednostavno i u ovom blog postu ću vam otkriti tajnu i ohrabriti vas da nakon pročitanog tekta uzmete papir i olovku i započnete svoj prvi aranžman.

Verujem da ste se kao muzičar bar jednom do sada zapitali: Kako napraviti svoj prvi džez aranžman!? Na prvu pomisao, deluje zaista komplikovano. Gotovo da je nezamislivo uraditi ovako nešto za nekoga ko nikada nije pisao aranžmane. Ali veoma je jednostavno i u ovom blog postu otkriću vam tajnu i ohrabriti vas da nakon pročitanog blog posta uzmete papir i olovku i započnete svoj aranžman.

Čitava nauka pisanja džez aranžmana leži u slušanju. Bilo da pišete džez aražman za duo, džez aranžman za big bend ili džez aranžman za simfonijski orkestar prisup je isti. Pre svega i pre bilo kakvog zapisivanja i pravljenja skice za aranžman potrebno je znati odakle početi, šta raditi i kojim redosledom.

Šta prvo uraditi?

Da biste napisali bilo kakav džez aranžman, neophodno je dobro preslušati više različitih verzija pesama. Kada kažem preslušati, mislim na pažljivo slušanje i analiziranje svega što se dešava u okviru pesme. Pokušajte da slušate odvojeno šta svaki instrument svira, a zatim pokušajte da slušate pesmu iz delova i analizirajte sta se dešava. Kada sve to uradite onda pronađite istu tu pesmu i slušajte kako je izvodi neki drugi bend.

Bilo da pesmu izvodi mali ili veliki bend – pristup je isti. Najvažnija je analiza. Možda ćete sada pomisliti: ,,Tebi je lako ti si profesionalac”. Da, jesam, ali i ja sam to morao da naučim i vežbam. Ako na pravi način uradite nekoliko prvih koraka, sve ostalo će vam biti lakše.


Kada budete poslušali 3-4 verzije jedne pesme, mnoge stvari će vam biti jasnije. Već nakon nekoliko slušanja i više različitih verzija iste pesme, javiće vam se ideje za nove melodijske linije. Te melodijske linije potrebno je da svrstate, da određeni instrument svira.

Šta drugo uraditi?

Druga veoma bitna stvar je da znate koje instrumente ima vaš bend. Veoma bitno je da znate za koga pišete i pravite aranžman, kao i da budete upoznati sa izvođačem. Kada napravite raspored instrumenata u glavi, potrebno je da zamislite kako će vaš bend izvoditi određenu numeru.

Zamislite u kom će ritmu biti pesma, u kom tempu će se izvoditi i koliko instrumenata je izvodi. Kada postavite u glavi osnovne elemente, tada možete praviti skicu aranžmana.


Kako postaviti instrumente?

Ukoliko ste u glavi zamislili kako napisati džez aranžman, potrebno je postaviti instrumente na notni papir i početi zapisivanje aranžmana. S obzirom na to da se džez bendovi uglavnom sastoje od duvačkih instrumenata i ritam sekcije, instrumente postavite tako da na vrhu papira budu duvački instrumenti po hijerarhiji – trube, saksofoni, tromboni, a nakon toga ritam sekcija. Svaki od instrumenata bi trebalo da zauzima po jedan red, a ritam sekciju najčešće sačinjavaju klavirgitara, električni bas kontrabas i bubnjevi.


Kako se pravi skica džez aranžmana?

Skica džez aranžmana se pravi tako što ćete uzeti jednu verziju pesme gde sviraju, na primer,
truba, saksofon, klavir, bas i bubnjevi, i uraditi njenu detaljnu analizu.

Vaša prva analiza može izgledati ovako – povučete jednu liniju na papiru i na njoj napišete sve što čujete.

Na primer, napišite broj 8, koji označava prvih osam taktova i zabeležite:

Tema: (truba i tenor saksofon),

Kontrabas (svira na 1 i 3)

Bubnjevi (swing)

klavir (pratnja).  

Ukoliko se u međuvremenu nešto promeni, to obavezno zabeležite. Na primer u 5. taktu kontrabas prelazi da svira sve vreme.

Zatim, slušajte sledećih osam taktova i tako dok se ne završi tema.

Nakon toga možete slušati istu pesmu koju izvode drugi džez bendovi i uraditi istu ovakvu analizu. Posle 3-4 analize mnoge stvari će vam biti jasnije. Vremenom će vam ovaj način slušanja preći u rutinu tako da nećete morati više da pišete.

Ovo su samo prvi koraci koje možete učiniti i za šta će vam biti potrebno malo vremena. Za samo dva meseca možete naučiti da pišete aranžmane kao pravi profesionalci, a to možete naučiti na kursu iz džez aranžiranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.