kako-se-pripremiti-za-jamsession
Blog

Kako se pripremiti za jamsession i kako iscrpiti sve najbolje iz njega?

Kada sam prvi put pre 10 godina došao na jamsession (džem sešn) i popeo se na binu, imao sam osećaj kao da se svet ispod mene ruši. Toliko je bilo sve strašno i nepoznato i  novo iskusvto. Izlašao sam prvi put u životu da sviram džez javno, sa nepoznatim muzičarima. Grlo mi je bilo suvo, prsti su mi se tresli, bend me je gledao, publika je gledala u mene, ja nisam znao gde se nalazim, bubnjar je ubroijo tempo i pesma je počela… i onda… onda se desila magija… 

Počeo sam da sviram temu, pa solo, pa još jedan korus sola i onda su kolege svirale solo, pa temu i kraj… sišao sam sa bine i bio ponosan na sebe jer sam probio led stekao novo iskustvo.

Da li je jamsession toliko strašna stvar? Ili je to samo jedan od sigurnih puteva do vašeg  boljeg napretka podeliću sa vama u ovom blog postu.

Kako se pripremiti za jamsession i kako steći samopouzdanje?

Poenta jamsessiona jeste sticanje iskustva u zajedničkom sviranju sa različitim muzičarima. Puno puta sam bio svedok da kolege koje imaju manje iskustva imaju strah da se popnu na binu. To može biti ili nedostatak samopouzdanja ili zbog nekog ko je tu ko bolje svira isti instrument ili zbog nekoga iz publike. 

Nemojte se plašiti i nema razloga da imate strah od javnog nastupa. Imajte na umu to da šta god da se desi imate bend sa sobom koji će nastaviti i iščupatu situaciju i ako pogrešite. Ljudi u publici koji su došli na tu svirku, oni su tu da popiju piće i uživaju u muzici. Niko nije došao da lovi vaše greške ili da vas ocenjuje. 

Ovde nema razloga za tremu i za strah od javnog nastupa, pre dolaska potrebno je da kao instrumentalista spremite jednu ili dve pesme koje ćete odsvirati. Ukoliko je neki manje poznat standard obavezno ponesite odštampana 3 – 4 primerka glavne teme iz tonaliteta iz kog svirate.

Takođe, ne zaboravite da u glavi osmislite kako ćete početi pesmu,kao i kako će se ta pesma završiti. Ako niste sigurni kako ćete napraviti početak i kraj. Strah od javnog nastupa nije rešenje, olakšavajuća okolnost i pomoć prijatelja može biti You Tube. Poslušajte bar 10 verzija te pesme u različitim izvođenjima  različitih bendova i sigurno ćete dobiti ideju.

Zašto je to bitno? Bitno je zato što, vi kada dođete na binu kao instrumentalista, od vas se očekuje da vi znate šta hoćete i kako da se odigra cela numera.

Ok, sada kada ste odštampali note, došli na jamsession trebalo bi se popeti na binu i odsvirati te dve pesme. Kulturno sačekajte da se završi prvi set, jer uglavnom “house bend” (bend koji vodi session svira taj set), nakon toga priđite kolegama i dogovorite se šta želite da svirate. 

Šta je jamsession?

Ako bih morao da definišem onda bih definisao kao: muzičko, vokalno – instrumentalnu disciplinu u kojoj muzičari u različitim sastavima prvi put zajedno sviraju određeni muzički standard sa ciljem zajedničkog kreiranja lepe muzike, što je bolje moguće. 

To ne mora biti isključivo jazz standard. Može biti određena kompozicija u funk ili blues ili nekom drugom stilu. Poenta jamsessiona je uživanje na bini i razmena muzičke energije i sa kolegama sa kojima nastupaš. 

Šta jamsession nije?

Jamsession nije, ono što često imate priliku da slušate i vidite, a to je “nadsviravanje” mladih muzičara, koji žele da na bini u tom momentu odsviraju sve što znaju, izbace ostatak benda iz muzičke forme svirajući nešto svoje. Takođe jamsession nije sviranje 20 korusa sola instrumentaliste koji smori ceo bend jer je njemu zanimljivo. 

Poenta ovog nastupa jeste da steknete samopouzdanje, upoznate nove kolege, ostvarite nove kontakte, da proverite sebe koliko ste spremni za nove izazove i nova iskušenja. Takođe ovo je prilika da nakon odsvirane pesme ili seta, prodiskutujete sa kolegama o pesmama koje ste svirali šta možda nije bilo u redu i šta biste eventualno mogli drugačije neki drugi put. 

Šta nakon jamsessiona?

Nakon jamsessiona bi bilo veoma pametno zapisati imena novih pesama koje ste čuli i potražiti ih na you tube-u. Naučite nove pesme i pripremite za sledeći put i opet ponovite ovaj princip.

U ovih 5 koraka možete iscrpiti sve vama korisno iz jamsessiona. Ukoliko ste naučili nešto novo ili ako mislite da neko može naučiti, podelite ovaj blog post na svom profilu jer možda neko ima jedan od ovih problema a ne zna kako da ga reši.