kako-pripremiti-bend
Blog

Kako pripremiti bend za koncert ili svirku?

Detaljan vodič za profesionalne muzičare.

Da biste svirali opušteno i rasterećeno, jako je važno znati kako pripremiti bend za svirku ili koncert. Jedan od najvažnijih elemenata u muzičkom biznisu jeste organizacija. Iako velika većina muzičara izbegava ovaj deo posla, svakako nas na kraju to opet sačeka. Zato, hajde da vidimo kako da sebi olakšamo čitav ovaj proces. Svirajte koncerte, svirke i događaje potpuno rasterećeno i sa uživanjem.

Da bi događaj, koncert ili svirka bili uspešni neophodno je primeniti ovih nekoliko pravila. Svaka od ovih tema je jako važna da se ispoštuje. Izostavljanjem bilo koje od njih desiće se problem na dan događaja. A verujem da to ne želite.

Organizacija na papiru

Ovo je prva i najvažnija stavka. Moj je savet da sada odmah uzmete jedan papir pored sebe i zapisujete. Znam zašto vam ovo govorim. Nećete sve ovo zapamtiti, a veoma je važno.

Kako budete prolazili jednu po jednu od ovih tema, zapisujte je na papiru. Razmišljajte o vašem bendu. Razmišljajte o organizaciji u njemu. Pokušajte svaku od ovih tema da primenite na ličnom primeru. Videćete koliko će vam posao i organizacija biti lakši. Puno puta do sada sam pogrešio i ponavljao iste greške. Na kraju sam shvatio da treba da zapišem i napravim plan. Verujem da će vama biti mnogo lakše kada učite na tuđim greškama.

Podela obaveza u bendu

Na samom početku neophodno je znati ko šta radi. Tako nće bi dolaziti do sukoba da svako radi sve. Može se desiti da na kraju niko ne uradi ništa. Bitna je podela obaveza u bendu. Kada ovo govorim mislim na stvari vezane za organizaciju. Važan je dogovor. Ali je takođe važno čija je zadnja. Jedan od članova može da dogovara svirke, drugi član može biti zadužen za organizaciju ozvučenja. Treći član može organizovati i pakovanje instrumente. Neko takođe može da bude zadužen za organizaciju notnog materijala i aranžmana.

Ako jedan čovek radi sve, veoma je velika šansa da će da pogreši. Osim toga i kada se podeli posao greške se podkradaju. Ali, kada je dobra podela obaveza u bendu, mnogo je manja šansa da do greške dođe. Zato je važno znati ko šta radi. Sada uzmite papir i olovku i u kratkim tezama stavite predloge. Šta bi ko od kolega u vašem bendu mogao da radi. Kako bi mogli raspodeliti posao na ostale članove benda.

Grupe za komunikaciju i alati za deljenje materijala

Najvažnija stvar u svakom bendu, porodici, kući, braku jeste zdrava komunikacija. Razumem ako niste ljubitelji Viber, Instagram i Facebook grupa. Zapravo, ovaj napredni momenat moderne tehnologije može u mnogome olakšati posao. Zapraavo, još nekoliko online alata mogu olakšati vaš posao, a to su Google drive i Google kalendar. 

Grupe za komunikaciju

Poenta grupe za komunikaciju može biti veoma korisna, ali u suprotnom može biti i pravi pakao. Niko ne voli da dobija 150 poruka dnevno. Zato predlažem da grupa benda bude samo i isključivo namenjena za stvari vezano za svirku. Tu možete praviti dogovre vezano za note, materijal i organizaciju događaja. To je važno iz nekoliko razloga. Tako možete brzo, lako i jednostavno pronaći stvari koje su vam važne. Takođe, možete se podsetiti u svakom momentu. Za ostale vidove zabave predlažem da napravite drugu grupu. 

Alati za razmenu materijala

Kada je u pitanju deljenje nota i materijala uvek preporučujem Google drive. U okviru kog imate opciju da napravite folder. On se može zvati na primer “ime benda – materijali”.  Kada kliknete desnim klikom na nov folder imate opciju da podelite sa kolegama. Kada delite taj folder odobrite da svako od njih može da dodaje materijale. Ako vam je potrebna pomoć kako to da uradite slobodno se javite.

Google kalendar 

Ova alatka vam daje mogućnost da napravite podsetnik. U njemu možete tačno da stavite, datum, mesto vreme i da imenujete događaj. Osim toga imate priliku da ostalim članovima benda pošaljete podsetnik na mail. To možete uraditi veoma lako. Napravite podsetnik na primer “Proba za svirku” i kada kliknete na taj događaj imate opciju “add people”. Dodate mail adrese kolega i kliknete “send”. Ostalim članovima će stići obaveštenje da prihvate događaj. Nakon čega će se i njima ovaj podsetnik sa datumom i vremenom uneti u google kalendar. 

Još jedna prednost ovog pravljenja podsetnika jeste ta da imate i link u okviru njega. Pa tako možete dogovoriti sastanak sa kolegama iz benda online. Ovaj vid komunikacije je takođe veoma važan za organizaciju. Ako imate kakvih pitanja, slobodno mi se javite. Tu sam da vam pomognem. 

Sada uzmite papir i olovku i zapišite sebi sve vezano za ovu temu kako biste mogli organizovati dosadašnju organizaciju. 

Organizacija probe – štampanje nota i tonaliteti

U ovoj temi je veoma važno poštovati dogovor. Obično je ova tema kamen spoticanja i ispit koji se uglavnom pada. Osim toga što je važno da se zna ko šta radi, važno je i da znate šta svi zajedno radite. Kada su notni materijali u pitanju bitno je nekoliko elemenata. Ne zaboravite ovo pravilo da primenite, olakšaćete sebi posao za sva vremena.

Štampanje nota i zapisivanje na probi

Mnogo je važno da svaki izvođač ima istu verziju aranžmana. Važno je da svi imaju iste note, kada su u pitanju aranžmani. Takođe je jako važno i da svako ima zapisano na notama ukoliko je došlo do bilo kakve promene u aranžmanu. Zato je olovka veoma važno oružje na svakoj probi kako bi čitav proces bio uspešan do kraja.

Fascikle i redosled repertoara

Veoma moćna stvar za organizaciju repertoara jesu plastične fascikle sa providnim celofanima za papire. Verujem da ste viđali do sada ove fascikle i možete ih naći u gotovo svakoj knjižari. Moj predlog je da na prvoj strani uvek imate redosled college repertoara, a zatim po njemu složite note u fasciklu. Ova organizacija će sprečiti padanje, gužvanje, cepanje i gubljenje nota. 

Pregovori sa organizatorom događaja

U ovom slučaju je veoma važno da to što ste dogovorili sa nekim imate crno na belo zapisano. Bilo da ste dogovarali preko društvenih mreža, mailom, porukama ili online chat – om na bilo kom komunikacijskom kanalu. Važno je da imate zbog vas, kolega iz benda a i zbog te osobe sa kojom ste pregovarali. U slučaju da bilo koja strana tvrdi suprotno od dogovorenog vi imate sve dokumentovano. Važno je dogovoriti: Kada počinjete da svirate, koliko dugo svirate, za koliko novca svirate. Osim toga i kada vam daje novac ili kada uplaćuje, kada i gde je događaj. Od koliko sati da budete na licu mesta šta je potrebno od tehnike. Kakav je program događaja, da li imate besplatno piće hranu ili ne. Nešto više vezano o uspešnim pregovorima možete pročitati ovde.

kako-uspešno-pregovarati

Provera tehnike 

Još jedna od prednost vezano za grupe za komunikaciju jeste ta što tu možete napraviti kratak rezime vezano za tehniku. Kako sebe i bend ne biste na licu mesta na samom događaju doveli u neprijatnu situaciju. Neophodno je da proverite pre događaja šta je svakome potrebno od tehnike, ozvučenja, mikrofona, notnih stalaka, kablova i produžnih kablova. Bolje je na vreme popisati sve tehničke elemente i opremu kako ne biste posle bili u problemu.

Takođe svoje kablove i opremu obeležite. Ukoliko još uvek nemate neki logo brenda samolepive stickere i materijale. Potrudite se da nekom neobičnom tračicom, stikerom ili nekim koncem na kraju krajeva obeležite svoje kablove i opremu. To govorim iz jednog razloga. Može se desiti da neko “slučajno” spakuje neki vaš kabal u svoju kutiju. Takve stvari se dešavaju kada se smenjuju bendovi na bini i kada puno kolega cirkuliše na koncertu.

Odelo (dress code)

Mnogi muzičari ne vole da se oblače za svirke. Mnogi su zvezde dive i dižu sebe i nebesa. Zapravo izgled celog benda oslikava profesionalnu sliku benda. Verujem, da ste puno puta imali priliku da vidite bendove koji se na bini šarene. Obučeni u stilu: “sve nam boje lepo stoje”. 

Ipak, lepo je dogovoriti odelo u skladu sa ambijentom i vrstom događaja koji svirate. Verujem da ćete se složiti sa mnom. Ipak, nije isti dress code kada svirate u zadimljenom klubu i na svečanom prijemu. Ali ova stvar je veoma važna. Mogu se desiti momenti da je tu neki profesionalni fotograf, koji će napraviti dobre fotografije. Ipak je neumesno da na profesionalnim fotografijama profesionalni bend izgleda kao “bend sa Aliexpress-a za kinesko tržište”. 

Organizacija ozvučenja 

Kod organizacije ozvučenja je veoma važno znati ljude i imati kontakte. Ukoliko u različitim gradovima svirate, poželjno je znati ljude bar po nekoga ko u tom gradu ili okolini izdaje ozvučenje. Zapravo, to je stvar koja se organizuje u međuvremenu i kada nemate svirke. Kada čuvate u imeniku predlažem da stavite ime – ozvučenje (grad).  

Moj je predlog da kada dogovarate ovakve stvari pratite narednih nekoliko koraka. Prvo dogovorite datum događaja, zatim pozovete osobu koja radi izdavanje ozvučenja proverite tehniku, cenu, datum, vreme, mesto. Nagovestite im kada bi vam bilo potrebno okvirno a nakon toga kontaktirajte organizatora. Zatim potvrdite, a zatim samo javite osobi koja izdaje ozvučenje i tu je posao gotov. Uvek dogovarajte precizno vreme. I sve beležite na papir. 

Kratak rezime

Na grupi za komunikaciju proverite još jednom sve ove elemente od početka. Posložite redom sve pre tog događaja. Sve će vam biti dostupno na jednom mestu. Ukoliko se neko od ostalih članova benda nešto ne slaže, tu imate priliku da prodiskutujete.

Sve ove teme i ovi elementi o kojima sam govorio su izuzetno važni. Ovo vam govorim iz prakse kako biste sproveli koncert, svirku, događaj od početka do kraja. Kada dođe vreme događaja vi ćete tog dana doći sa svojim instrumentom i sve će biti savršeno spremno. A vi ćete uživati u muzici. Pokušajte, probajte, zapišite, nećete pogrešiti.