antistress-terapija
Blog

Antistress terapija džezom.

Puno puta sam do sada u razgovoru sa ljudima koji nisu poznavaoci džeza, čuo mišljenje o džezu: “Ijao pa džez je super, ja volim džez, super je muzika za opustanje i smirenje“. Antistress terapija džezom desila se kao produkt jer su mi često su mi te rečenice prolazile kroz u glavu. Navele su me na razmišljanje, da sprovedem jedan eksperiment koji se pokazao veoma uspešnim i opuštajućim.

Svi smo svakodnevno izloženi različitim vrstama stresova. Da li se zapitate ponekad šta je to što vas zaista opušta i puni baterije? Kako se smiriti i opustiti? Za nekoga je to masaža, a za nekoga bojanke za odrasle, a za nekoga muzika za opuštanje i smirenje. Za mene je to izlazak na binu i sviranje sa bendom. Sam zvuk instrumenata oko mene daje mi snagu i diže me. Iz tog razloga, pokušao sam da kada nisam u takvoj situaciji i na tom mestu, pronađem alternativu i primenim antistress terapiju džezom na malo drugačiji način.

Kada bih kucao na You tube-u “antistress music”, ili muzika za opuštanje i smirenje dočekala bi me jedna ista dosadna melodija, koja me još više iritira jer se ništa ne dešava. U pitanju je “Antistress terapija džezom” koja meni lično prija i koja će možda nekome zvučati suludo ili besmisleno, ali kod mene radi. Iz tog razloga sam želeo podeliti sa vama nešto više o tome.

Kako sam sproveo eksperiment?

Mnogi od sagovornika sa kojima sam razgovarao na pominjanje pojma jazz mogli su mi odgovoriti da su čuli su uglavnom za muzičara Miles Davisa i eventualno još nekog džez muzičara. U redu. Jedan dan sproveo sam anketu na svom instagram profilu. Dao sam priliku svojim prijateljima da mi napišu koji džez muzičar im prvo padne na pamet kada neko kaže džez. Uradio sam to, ne bi li saznao koliko je razvijena svest o ovom muzičkom pravcu. Nakon toga saznao sam i sam za neke ne toliko popularne džez muzičare i upoznao se sa njihovim radom.

Početkom Decembra 2018. Godine seo sam i napravio spisak džez albuma koje delim sa vama jednom nedeljno u grupi jazz zajednica i ideju sproveo u delo.

Šta je jazz antistress terapija?

Antistress terapija džezom nije nikakava nova kvantna fizika niti kakva meditacija već nešto sasvim drugačije. Antistress terapija džezom je samo jedan način kako se smiriti i opustiti i posvetiti vreme sebi, samo sebi i pokušati maksimalno da se opustite sat vremena jer vi to zaslužujete.

Tih sat vremena odaljio bih se od telefona, isključio zvuk i isključio internet na telefonu. Na računaru bih samo ostavio uključen You tube ili Deezer platformu, sa određenim džez albumom i oslobodio se svakodnevnih misli. Opustio bih se i pokušao da ne razmišljam apsolutno ni o čemu.

Verovatno će vam ukoliko pokušate ovaj eksperiment, nakon par minuta svašta pasti na pamet. Pomislićete da uzmete telefon u ruke ili da pogledate još nešto na you tube-u. U redu. Ali, onda ništa niste uradili. Na ovom linku se nalazi spisak albuma koje bih podelio sa vama. Ove albume ću često ažurirati. Vi možete pokušati da sprovedete ovaj eksperiment.

Značilo bi mi da čujem vaše mišljenje o ovoj temi. Ostavite komentar, da li i na vas pozitivno deluje ova antistress terapija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.