kako-se-pripremiti-za-ispit
Blog

Kako se pripremiti za ispit, koncert ili takmičenje.

Verujem da veliki broj vas mojih dragih kolega muzičara ima svoje metode kako se pripremiti za ispit, koncert ili takmičenje. Sada ću sa vama podeliti nekoliko trikova i strategija koji provereno rade i vode do pozitivnog ishoda na ispitu i uspešno realizovanog koncerta. Pročitaćete i kako nakon obavljenog posla možete motivisati sebe za nove podvige, što je takođe veoma bitan elemenat za uspeh.

Strateška priprema plana

Kao i za sve u životu, ako pristupate krajnje profesionalno, potreban je dobro osmišljen i organizovan plan. Uzmite jedan prazan papir formata A4. Koliko god stereotipno zvučalo, zaista je potrebno to da uradite pre nego što nastavite čitanje ovog teksta.

Prvo stavite na papir jednu horizontalnu liniju, na početku koje ćete napisati današnji datum, dok će na kraju pisati datum ispita, takmičenja, koncerta ili svirke. Na toj liniji stavite uspravne crtice i ključne datume, datum početka vežbanja i datume proba.

Veoma bitna, ako ne i najbitnija stavka ovog plana jeste da sve, ali apsolutno sve napišete na tom papiru. Ispod linije napišite datume i vreme proba, imena ljudi koji sviraju sa vama na ispitu. Navedite gde su i kada probe, šta je potrebno od instrumenata, opreme, tehnike za ispit, odelo, cipele, šminka, kablovi – apsolutno sve što je neophodno kako bi taj ispit, koncert ili takmičenje bili realizovani najuspešnije moguće.

Trema

U samom početku ćemo eliminisati tremu, jer je ona zaista nepotreban elemenat koji ne zaslužuje pažnju i nema joj mesta u ovom procesu, ali ako imate i tih problema, rešenje se nalazi na ovom linku.

Priprema programa i učenje

Kada je u pitanju priprema programa i vežbanje, pomirite se sa činjenicom da ste vi glavni i odgovorni za sve. Vi ste Don Kihot koji se bori sa vetrenjačama. Budite spremni na to da će kolega nekad doći na probu nespreman, da će možda kasniti ili neće poneti nešto od opreme i tehnike, zato imajte plan B odmah i keca u rukavu i ne dozvolite da vas bilo šta izbaci iz koloseka, postavite sebi štit za svaki mač koji vas napada.

Sada kada imate plan i štit za sve mačeve koji vas napadaju možete da sednete da vežbate i učite i date 150% sebe za sve što treba da prezentujete na ispitu, odsvirate na koncertu ili takmičenju i tako sve do dana pre samog događaja. Napravite plan vežbanja.

Rešenje koje provereno radi i dan pre

Iz iskustva želim da podelim sa vama da je rešenje koje provereno radi. Kako se pripremiti za ispit, koncert ili takmičenje. Plansko vežbanje i priprema po ovim gore navedenim stavkama sve do dana pred ispit ili takmičenje.

Dan pre događaja ne dirajte ništa, ali apsolutno ništa. Što ste navežbali, navežbali ste. „Ne goji se prase pred Božić.” To je to. Ali nikako nemojte taj dan da preterujete ni na drugi način, pa da npr. odete u kafanu i tamo se previše opustite, jer ipak morate biti spremni za koncert. Dajte sebi oduška, uživajte, slušajte muziku, družite se sa ljudima, ali i povremeno pomislite na to što vas sutra čeka.

Stanje uma na ispitu, koncertu i takmičenju

Kada izađete na binu, TO JE TO. Recite sebi: „Hej, to je to, idemo pa kako bude! Šta sam navežbao, navežbao sam, ne mogu da budem bolji nego što jesam”, ubrojte tempo i počnite. Za vreme svirke, ispita isključite sve spoljašnje faktore, tu ste vi, materijal, muzika, vaš bend i niko i ništa na svetu ne postoji – niko, niko, niko – samo taj vaš mali univerzum koji trenutno traje, ta dimenzija u kojoj se nalazite. Srce lupa, dlanovi se znoje, suše se usta… Neka, sve je to normalno, proći će, ignorišite to. Bitno je da se koncentrišete, 150% fokus.

A šta posle?

Kada se sve završi, bitno je da ostanete pribrani. Bez obzira na to šta se desilo, ne pokazujte emocije, dakle čak i ako ste „uprskali stvar”, upropastili sve, katastrofalno odsvirali, dobro, to je prošlost i ne može se promeniti. Uskoro će to postati „pluskvamperfekat”, davno prošlo vreme, na koje ionako ne možete uticati. Pojedite sladoled ili naajlepši slatkiš, popijte kafu ili hladno pivo, dajte svom organizmu ono što najviše volite, jer ste vi to zaslužili.

Po završetku ispita, koncerta ili nekog drugog događaja bitno je da se vodite rečenicom: „Ok, dao sam sve od sebe, toliko koliko mogu, koliko znam, šta bude – biće. Budućnost je ta u kojoj mogu biti bolji, u prošlosti ne mogu”.

Ukoliko na ovaj način pristupate pripremi bilo čega – projekta, ispita, koncerta, takmičenja – ishod će biti pozitivan. Bitno je biti surovo realan prema sebi, mnogo puta sam imao strašne probleme i loše svirao i padao ispite, dok jednostavno nisam shvatio da je neophodan ovakav strateški pismeni pristup: sve na papir. 

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, ne zaboravite da ga podelite sa svojim kolegama, jer možda baš ova strategija kako se pripremiti za ispit, koncert ili takmičenje, nekome učini posao lakšim.