metronom
Blog

Da li je metronom nužno zlo? Ili su to samo predrasude?

Siguran sam da ste i vi, puno puta do sada čuli podeljena mišljenja u vezi sa metronomom. Dok jedni smatraju da je metronom neophodna svakodnevna stvar u životu svakog muzičara, drugi smatraju da za njim nema potrebe. Mišljenja su svkako podeljena, ali bilo kojom muzikom da se bavite neophodno je imati ritam

Pre samo 15 godina bilo je puno teže nabaviti metronom. Prvi metronomi izgledali su veoma glomazno. Samim tim što su bili veoma nedostupni, takođe popravka metronoma slučaju bilo kakvog kvara bila bi veoma teško izvodljiva. Kako je vreme prolazilo ova mala sprava je evoluirala. Nakon prvih drvenih metronoma, pravljeni su digitalni metronomi. Nešto kasnije postali su  dostupni metronom online. Danas gotovo da ne postoji muzičar koji na svom mobilnom telefonu nema metronom aplikaciju.

U istoriji džez muzike, muzičari su se mahom oslanjali na ritam koji nosi bend i svoj “time” vežbali slušanjem ploča i nastupom na džem sešnima. U klasičnoj muzici metronom je, kao i danas, nešto više zastupljen u samoj praksi.

U daljem tekstu želim da podelim sa vama nekoliko korisnih saveta iz ličnog iskustva, kako vežbati ritam kao i kako vežbati sa metronomom i puno, zaista puno popraviti svoj ritam tokom izvođenja. Obzirom na to da trenutni metronomi imaju raspon od 40 do 280 bpm (otkucaja po minutu), sa tim rasponom možete puno toga zanimljivog uraditi.

  • Jedan od načina, kako vežbati sa metronomom, jeste, najjednostavnije vežbanje i postavljanje brzine otkucaja u skladu sa tempom kompozicije i to je sasvim u redu.

Šta možete još uraditi i otići korak dalje u sticanju sigurnosti u svoj ritam.

  • Metronom možete postaviti tako otkucava samo drugu i četvtu dobu u taktu za šta je potrebna nešto već koncentracija prilikom vežbanja.
  • Korak dalje jeste da metronom otkucava svaku prvu dobu u taktu što zahteva još veću pažnju.
  • Na kraju možete metronom uključiti na početku pesme i nakon nekoliko taktova isključiti. Posle određenog vremena opet uključite i biće vam jasno koliko (ni)ste dobri sa ritmom.
  • Takođe jedna vema dobra vežba kako vežbati ritam za smirenje i opuštanje jeste da postavite metronom na 40 bpm i pokušate zajedno sa njim da lupate otkucaje.

Ovih nekoliko načina kako vežbati ritam kao i vežbe koje sam vam predstavio govorim iz ličnog iskustva jer su mi zaista puno pomogli da popravim i usavršim svoj ritam.

Koliko god da ove vežbe izgledaju jednostavno, savetujem vam da pokušate i verujem da ćete imati pune ruke posla. U komentaru možete ostaviti savete kako vi vežbate ritam i podeliti sa drugima jer će možda nekome biti od koristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.