Blog

Časovi solfedja za sve uzraste

Ako imaš problem i ako ti solfeđo ne ide od ruke, nema razloga da brineš, bio sam u istom problemu. Časovi solfedja će ti pomoći da rešiš ovaj problem. Puno puta sam se iznervirao zato što ne čujem određene tonske visine kada mi je to bilo potrebno i mislio sam da nikada neću uspeti.

Ne brini, postoji rešenje za to.

Nažalost, u praksi se pokazalo da studenti i učenici završe mnoge kurseve i škole, troše novac na privatne časove, trose vreme na učenje pevanja ne bi li poboljšali svoj sluh, a onda se ne desi ništa.

Časovi solfeđa, će ti pomoći da brzo i jednostavno savladaš sve muzičke prepreke koje te čekaju u muzičkoj karijeri. Kako bi što brže napredovao, potrebno je da se upoznaš sa par koraka: kako prepoznati tonske visine i bez problema zapisivati melodijski diktat i skidali pesme na sluh.

Odakle početi sa vežbanjem solfeđa?

Iako ti sama pomisao na ovaj predmet zvuči mučno i naporno, vreme je da odahneš i opustiš se. Pokazaću ti kako da najlakše savladatš ovu veštinu.

Prva i osnovna stvar koju ćetš naučiti na časovima solfeđa jeste: kako da čuješ tonske visine kao i kako da ih prepoznaješ. Ako na pravi način primeniš vežbice i primere, časovi solfedja će ti pomoći da nakon određenog vremena prepoznaješ: tonove u prirodi, čak i kada čuješ određeni zvuk znaćeš koji su to tonovi. Svuda oko tebe čućeš asocijacije i motive koji će tvoju okolinu i svet oko tebe pretvoriti u muziku. Slušaćeš svet na drugačiji način, a ritmički i melodijski diktati više nikada neće biti problem.

Kome su časovi solfedja namenjeni?

Časovi solfeđa su za tebe koji želiš da poboljšaš svoj sluh i brzo napreduješ. Uslov je samo da imaš dobru volju. Zaista nije bitno koliko imaš godina i da li se muzikom baviš iz hobija ili profesionalno.

Šta ćeš naučiti na časovima solfeđa?

– Naučićeš da brzo i jednostavno prepoznajete i zapisujete melodije

– Naučićeš da prepoznaješ tonske visine i intervale

– Naučićeš da razmišljaš funkcionalno i da teoriju muzike povežeš sa praksom.

– Ubrzaćeš učenje pevanja

Ako želiš da savladaš ove veštine i da već nakon prvog časa odeš kući sa boljim sluhom i velikom motivacijom možeš mi se odmah javiti.

Gde se održavaju časovi solfedja?

Časovi solfedja se može odvijati kod tebe ili kod mene. Kako tebi više odgovara, možemo se dogovoriti. Nastava se odvija obavezno uz klavir kako bi ti bilo lakše da savladaš gradivo.